tiistai 31. lokakuuta 2017

Ilmainen verkkokurssi "Tuntematon käytettävyys" alkaa kohta...

Suomi 100 vuotta -teemaa juhlistetaan monin tempauksin. Ja ajattelin, että miksei juhlavuotta voisi juhlistaa myös yhdellä käytettävyyskurssilla. Niinpä pidän syksyn aikana (ilmaisen) Tuntematon käytettävyys -verkkokurssin.

Kurssin nimi on tietenkin mukailtu tunnetusta kansallisromaanista, mutta se kuvaa myös kurssin sisältöä. Jonka voi tiivistää: Mitä jokaisen olisi tiedettävä käytettävyydestä ja käyttäjäkeskeisestä suunnittelusta, mutta mitä kaikki asiantuntijatkaan eivät tiedä.

Havaintoni on, että jo pelkästään termi "käytettävyys" ymmärretään kovin monin tavoin. Ja kun termien sisältö on epäselvä, niin ei ihme että keskustelu tökkii ja päätöksenteossa tehdään virheitä.

Kurssi on tiivis esitys tärkeimmistä ydinasioista, joiden uskon olevan kiinnostavia kaikille tietojärjestelmien kehitystyössä ja niiden hankinnoissa mukana oleville. Kurssi vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin:
  • Mitä oikeasti on "käytettävyys"? (ja mitä ei)
  • Mitkä ovat keskeisimmät toimenpiteet, joiden kautta varmistetaan järjestelmän käytettävyys? 
  • Miksi korkeatasoinenkaan käyttöliittymäsuunnittelu ei takaa hyvää käytettävyyttä?
  • Mitkä suunnitteluratkaisut ovat kriittisiä käytettävyyden saavuttamiseksi? 
  • Millaisia ovat aidot, toimivat käytettävyysvaatimukset?
  • Millaista on "oikea" käyttäjäkeskeisyys: miten käyttäjät mukaan kehityshankkeeseen, ja miten ei?
  • Miten haastatella käyttäjiä, ja miten? Miksi esimerkiksi käyttäjien mielipiteiden kysyminen ei ole suositeltavaa eikä tuloksellista?
  • Millä tavalla käytettävyydestä pitäisi keskustella liiketoimintajohdon kanssa? Miksi käytettävyyttä ei tarvitse "myydä" liiketoimintajohdolle? 
...
Tavoitteena on, että tämän lyhyen kurssin jälkeen olet käytettävyyden ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun keskeisten asioiden asiantuntija (käytännön tason käyttäjäkeskeinen suunnittelu on sitten laajempien kurssien asia). Tiedät ja ymmärrät keskeiset asiat niin, että voit asiantuntemuksella olla mukana ohjaamassa ja arvioimassa kehityshankkeiden käytettävyystyötä.

Pysy kuulolla! Seuraa blogia tai liity postituslistalleni tästä!

tiistai 3. lokakuuta 2017

Miten käytettävyysammattilainen onnistuu tilaamaan hampurilaisen tilausautomaatilla?

Käydessäni sattumoisin Meilahden McDonaldsissa siellä oli yllättäen automaatti, jolla voi tilata hampurilaisen. Siis ilman, että tarvitsee jonottaa tiskille.

Kertoivat, että tilausautomaatti on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Idea siis sellainen, että tilauksen tekemisen jälkeen voi mennä pöytään odottamaan, ja salissa olevalta näytöltä näkee sitten, kun tilaus on valmis noudettavaksi (kuitissa on tilauksen numero, joka ilmestyy näytölle).

Mutta mitä arvelet, miten käytettävyysammattilaisella tilaus onnistui? Katsopa alla oleva video! Halutessasi voit jättää kommenttisi/ arvauksesi alle kommenttikenttään.

Videon pituus 3 min 36 s.