perjantai 21. toukokuuta 2010

"4. Principles of human-centred design"

 Standardi määrittää seuraavat ihmiskeskeisen suunnittelun periaatteet:
"a) The design is based upon an explicit understanding of users, tasks and environments
b) Users are involved throughout design and development
c) The design is driven and refined by user-centred evaluation
d) The process is iterative
e) The design addresses the whole user experience
f) The design team includes multi- disciplinary skills and perspectives"
---------------------------------
Aluksi verrattuna ISO 13407 -periaatteisiin. ISO 13407:ssa olivat yllä olevista b, d ja f. Lisäksi siinä oli neljäntenä periaatteena "appropriate allocation of function between users and technology". Tämä viime mainittu ei enää ole periaatteena 9241-210:ssa vaan osana "Producing design solutions" -aktiviteettia, mikä onkin loogisempi paikka.

Ja nyt aluksi kommentit kahteen ensimmäiseen periaatteeseen.

"a) The design is based upon an explicit understanding of users, tasks and environments"
  • Tämä on päällekkäinen "Undestanding and specifying the context of use" -aktiviteetin kanssa. Ja siinä mielessä redundantti ja ehkä tarpeeton periaatteena. Mutta tämä on toki erittäin oleellinen asia. Yksi keskeinen sana mielestäni kuitenkin puuttuu listasta: "understanding of users, USER GOALS, tasks...". Käyttäjien ymmärtäminen jää puolitiehen, jos tehtävät tunnistetaan mutta tavoitteita ei määritetä. 
"b) Users are involved throughout design and development"
  • Periaatteen kuvaus korostaa käyttäjiä arvokkaana tietolähteenä ("a valuable source of knowledge"), ja käyttäjien mukanaolon tärkeyttä. Mukana olemisen muodoista sanotaan: "User involvement should be active, whether by participation in design, acting as a source of relevant data or by evaluating solutions". Asiakaskohtaisten järjestelmien ja kulutustuotteiden kehittämisestä puhutaan erikseen. Edelliseen liittyen tuodaan esiin, että "organization procuring the system has the opportunity to have a direct influence on the design as it emerges". 
  • Käyttäjät ovat arvokas tietolähde; sitä asia standardi korostaa aivan oikein. Mutta standardin tekstimuodot jättävät tulkinnan varaa. Käyttäjien osallistuminen suunnitteluun ("participation in design") sisältää riskejä, jos tuolla tarkoitetaan nimenomaan sitä, että käyttäjät tuottaisivat suunnitteluratkaisuja. Samoin se, että käyttäjät arvioisivat suunnitteluratkaisuja (... should be active... by evaluation solutions) on ongelmallinen ajatus. Yleisessä tapauksessa käyttäjillähän ei ole tällaisiin toimenpiteisiin kunnon edellytyksiä (esimerkiksi ei ole käyttöliittymäkoulutusta). 
  • Yhteenvetona, itse muotoilisin periaatteen tyyliin "Users are valuabe source knowledge in the  throughout the design and development".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti