perjantai 21. lokakuuta 2011

Käytetttävyyssuunnittelun perustandardi ISO 9241-210 ilmestynyt suomeksi

ISO 9241-210 kuvaa käytettävyyssuunnittelun ("Vuorovaikuittesten järjestelmien käyttäjäkeskeisen suunnittelun") keskeiset käsitteet, periaatteet ja aktiviteetit. Sisältää esimerkiksi käyttäjäkokemuksen määritelmän. Korvaa aiemman, hyvin tunnetun standardin ISO 13407.

Standardia saa SFS:ltä: http://sales.sfs.fi/servlets/ProductServlet?action=showquicksearch&keywords=9241-210&x=24&y=15 (standardithan pitää ostaa).

Standardi on periaatteessa suunnattu "laite- ja ohjelmistokehityksen sekä uudelleensuunnittelun prosesseista vastaaville henkilöille", mutta on ehdottoman suositeltavaa peruslukemista myös käytettävyysasiantuntijoille ja käyttöliittymäsuunnittelijoille.

Olin itse mukana valmistelevassa työryhmässä. Vaikka standardi on siis tärkeää peruslukemista alan ammattilaisille, kannattaa ottaa huomioon, että tämä(kin) standardi on osaltaan kompromissi,  ja sitä tulee tarkastella myös kriittisesti. Standardi sisältää hyvin keskeisiä asioita, mutta omasta mielestäni siihen jäi myös ongelmakohtia (käyn läpi standardia blogissa http://iso9241-210.blogspot.com/).

- Tein itse standardin peruskäännöstyön, jota sitten viimeisteltiin MetStan kanssa. Palautetta käännöksestä otan mielelläni vastaan, ja kysymyksiä saa esittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti