torstai 28. huhtikuuta 2011

Mikä mahtaa olla käytettävyystestien laatu Suomessa?

Jatkona edelliseen: Ralf Molich kirjoitti sähköpostissaan seuraavan kokemuksensa (lupasi, että saan julkaista sen blogissani):

"During the past 1-2 years I have been asked to carry out QA checks on 7 usability test providers. QA checks were ordered by clients who wanted uniform and state-of-the art usability tests across countries, including countries whose language they did not understand. They also wanted to be sure that they got what they paid for so they could safely make important decisions based on the usability test results. Needless  to say, almost all the people involved in these tests had impressive portfolios and exams from renowned universities.The findings were, eh, interesting. Only one utest provider passed without serious notes. Six of seven got one or more serious or critical notes on their adherence to standard procedures for usability testing."

Eli Molichin havainto on, että käytettävyystestien tekemisen laatu on kyseenalaista. Vaikka niiden tekijöillä on meriittejä.

Minulla on tullut se käsitys, että tilanne Suomessa ei ehkä ole sen kummempi. Sen perusteella, mitä olen kuullut kentältä ja mitä käytettävyysraportteja olen itse joskus nähnyt.

Vai mitä kokemuksia on itse kullakin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti